Toespraken

Herinneren, vieren en beleven

Anja als spreker

De juiste woorden spreken (of horen) bij bijzondere gelegenheden doet mensen goed. Of het nu gaat om vieren, beleven of herinneren; ik vind de woorden die mensen nodig hebben op momenten die ertoe doen. Ik spreek het uit of help mensen met wat ze willen zeggen op papier te krijgen en het met zelfvertrouwen uit te spreken in het openbaar.

Uitvaart

Woorden kunnen zwaar wegen als er verdriet is. Het is dan fijn dat iemand de woorden vindt die de overledene recht doen en troostend zijn voor de nabestaanden. In een afscheidsceremonie kunnen ze worden aangevuld met beelden, symboliek en muziek.

Persoonlijk afscheid

Samen met de uitvaartleider en de nabestaanden komt de inhoud van de afscheidsceremonie tot stand. En soms zijn er voor het overlijden van de dierbare al gesprekken geweest. Alle gegevens die ik ontvang komen op een persoonlijke manier terug in de woorden die ik spreek in:
• het welkomstwoord
• de inleiding van sprekers
• het in memoriam
• het dankwoord
• de laatste groet

In overeenstemming met nabestaanden

Alles wat ik schrijf of uitspreek leg ik voor aan de nabestaanden, zodat ze het voor het afscheid kunnen aanvullen en corrigeren. Na het uitvoeren van de correcties is het geheel in overstemming met de wensen van de nabestaanden.

Fijngevoelig en inlevend

Het schrijven en spreken op een uitvaart kwam in mijn gedachten vanuit mijn functie als trouwambtenaar. Soms sluit je een huwelijk dat helaas niet lang zal duren, omdat bruid of bruidegom ernstig ziek is. Het vraagt nog meer fijngevoeligheid en inlevingsvermogen om hieraan de juiste woorden te verbinden. En als dat lukt, weet je en voel je dat je dit ook kunt doen op het moment dat het afscheid er daadwerkelijk is.

Verzekering

Als er een uitvaartverzekering is dan kunnen de kosten voor mijn diensten bij de verzekering worden ingediend. Ze vallen dan onder de ‘vrij besteedbare ruimte’. Als er geen verzekering is, dan stuur ik de factuur rechtstreeks naar degene die mij de opdracht heeft verleend.

Speech schrijven

“Ik wou dat ik het kon; een mooie persoonlijke toespraak geven en er écht staan als er een belangrijk moment is in de familie, – vrienden, – of zakelijke kring.” Veel mensen laten zich tegenhouden omdat ze het niet op papier krijgen of het niet durven. Maar wat zou je doen als het wél kan, met hulp van mij?

In je eigen woorden

Vertel me voor wie het is, over de gelegenheid de gevoelens die je wil overbrengen. Daarmee schrijf ik een speech met karakter en gevoel, passend bij wie je bent en hoe je spreekt. We oefenen het belangrijke moment, zodat je met zelfvertrouwen spreekt en je gevoelens op een natuurlijke manier overbrengt.

Jubileum

Een jubileum is een reden voor een feest en vaak hoort daar een praatje bij. Hoe zorg je ervoor dat de speech past bij de gelegenheid en goed wordt ontvangen als je er enorm tegenop ziet?

Hoe je het kunt aanpakken:

  • Geef het werk uit handen en laat de speech schrijven en voordragen door iemand die het goed kan.
  • Geef een deel van het werk uit handen. Laat de speech schrijven en draag het zelf voor en leer vooraf met meer zelfvertrouwen voor een groep staan.
  • Vraag in het proces de hulp van een professional, zodat je het zelf kunt schrijven en voordragen.

Nu al klamme handen en slapeloze nachten? Neem contact met me op, zodat ik je kan helpen en je met een goed gevoel en zelfvertrouwen het speechen tegemoet gaat!

Zoek je een ervaren spreker of wil je zelf leren speechen?

Neem contact op, zodat we kennis kunnen maken.

Neem contact op