Na de zomervakantie van 2017 hakte ik de knoop door. Het moest er toch eens van komen: voor mezelf beginnen. Natuurlijk is het spannend en moet je er iets voor opgeven, in mijn geval een vaste baan. Dat leverde ruimte en tijd op om te doen wat ik wilde doen. Eind januari 2018 was het dan zover; uit dienst en de start van een eigen bedrijf in het jaar dat ik 50 zou worden. Was het kroonjaar dan de aanleiding om eindelijk werk te maken van een diepgewortelde wens? Ik weet het niet, maar wel dat ik vooral geen spijt wil hebben van de dingen die ik niet gedaan heb.

Op mijn besluit kwamen uiteenlopende reacties van ‘zou je dat nou wel doen?’ tot ‘stoer, dat gaat je lukken’. En natuurlijk de vraag op wat ik dan zou gaan doen voor mezelf. Daar had ik over nagedacht: alles wat ik goed kan en waaraan ik veel plezier beleef: communicatieadvies, tekstschrijven, trouwen, toespraken en kennis delen.

Elk mens een eigen verhaal
Ik hou van communicatie; als vak en in het alledaagse. Fascinerend dat in elke organisatie en elk mens een verhaal schuilt, een diepere laag, zoveel meer dan dat je op het eerste gezicht ziet. Ik zoek ernaar en ben erin geïnteresseerd. Zeker in de persoonlijke setting maakt dit het verschil, want hoe mooi is het om bij een huwelijk of uitvaart de juiste woorden te horen?

Begrijpen wat mensen en organisaties beweegt
Communicatie in een zakelijke setting lijkt zo anders, maar ook daarbij gaat het over de essentie. Wie ben je, wat doe je en waarom? Hoe word je gezien extern en intern, hoe kun je dat beïnvloeden en met wie zou je graag een betere verstandhouding willen? In de kern gaat het om begrijpen wat mensen en organisaties beweegt, hoe krachtenvelden werken en hoe je met communicatie daarop invloed uitoefent. Boeiend en geweldig om daarin iets te kunnen betekenen voor mensen en organisaties.

Blijven leren en ontwikkelen
In mijn onderneming neem ik zo’n 30 jaar werkervaring mee, aangevuld met de nodige levenslessen. Daar kan ik uit putten, zonder het als eindpunt te zien. Ik heb de positieve drang om te blijven leren en ontwikkelen. Er ligt altijd wel een goed vakinhoudelijk boek open op tafel en ik voeg regelmatig boeken toe aan mijn lijstje ‘must haves’.

Doen wat bij mij past
‘Voor jezelf beginnen’ staat voor mij voor een nieuw avontuur, waaraan ik – na jaren uitstel – enthousiast en zelfverzekerd ben begonnen. Doen wat helemaal bij me past en waarmee ik veel voor anderen kan betekenen. Ruimte om precies te zijn wie ik ben en wie ik wil zijn voor mensen en organisaties die mijn kennis en vaardigheden kunnen gebruiken. Werk dat me op het lijf geschreven is: Sprekend Anja.

Anja van Dalen


Meer over communicatieadvies, tekst, trainingen en workshops trouwceremonies of toespraken

Contact