Anja van Dalen: ‘Als ik het wil, moet ik het nu doen’

 

Ze is trouwambtenaar, ceremoniespreker, communicatieadviseur, trainer en coach en tekstschrijver. Anja van Dalen is van alle markten thuis, maar één ding hebben de diensten die haar bedrijf Sprekend Anja aanbieden gemeen: ze hebben allemaal met mensen te maken.

Ze houdt ervan verhalen te ontrafelen. Of het dan gaat om verhalen die zich afspelen achter de voordeur van een bedrijf of om de verhalen van de mensen die ze trouwt of interviewt; het maakt Anja van Dalen niet uit. “In al mijn werk staat communicatie centraal en in het verlengde vaak ook het vinden van de juiste woorden. Ik doe de dingen die ik leuk vind. En als je doet wat je leuk vindt, doe je dat automatisch beter”, vertelt ze enthousiast. “Daarnaast gaat het mij vervelen, als ik maar één ding mag doen. Ik wil blijven leren en nieuwe dingen ontdekken.”

Stoute schoenen aangetrokken
De onderneemster werkte jarenlang bij verschillende bedrijven als communicatieadviseur. Daarnaast is ze als trouwambtenaar actief in de gemeente Hoogeveen. Allemaal doordat ze tien jaar geleden toevallig stuitte op een advertentie. “Dat leek me zulk leuk werk. Ik heb gesolliciteerd en ben het geworden”, kijkt Van Dalen terug. “In mijn werk kom ik allerlei verhalen tegen. Van heel vrolijke, tot heel verdrietige. Zo groeide ik ook toe naar bijvoorbeeld het spreken op uitvaarten.”

Al lang liep ze rond met het idee om voor zichzelf te beginnen. Maar wanneer is het nou het juiste moment? Van Dalen vond het lastig. “Op een gegeven moment dacht ik: als ik het wil, moet ik het nu doen”, legt ze uit. “Ik werd vijftig en het leek me tijd om de stoute schoenen aan te trekken. Ik wil geen spijt hebben van het feit dat ik het niet heb gedaan.” Zo ontstond in februari Sprekend Anja.

Vragen van startende ondernemers
Rond de start van haar bedrijf viel haar oog op een LinkedIn-bericht over de workshopreeks De Ladder naar Succes in De Drentse Zaak. “Dat leek me interessant. Ik zag onderwerpen voorbij komen waar ik graag meer over wilde weten. Denk aan verzekeringen, algemene voorwaarden, juridische aspecten en belastingen. De workshopgevers weten met welke vragen startende ondernemers rondlopen. Dat is heel fijn. Daarnaast kun je contact met ze opnemen als je nog meer vragen hebt.” Ook bewaart de onderneemster goede herinneringen aan de groep deelnemers waarmee ze ‘de Ladder’ volgde. “Het is leuk om andere startende ondernemers te spreken en te ontmoeten. Het werkt motiverend. Ik heb nog steeds met verschillende deelnemers contact. Heel leuk.”

Wat ze met name geleerd heeft is dat het als zzp’er ook om jezelf gaat. Dit kwam terug in de workshops Bezield ondernemen en in het pitchen. “Geen nieuwe onderwerpen voor mij, maar het zette mij wel aan het denken over wat je toevoegt, wat je nou eigenlijk doet en hoe je je verhaal brengt. Heel goed, want als ondernemer neem je toch altijd jezelf mee. Jij bent je bedrijf.”


Publicatie: Het Gezinsblad (Assen) 14 augustus 2018
Tekst: Jolien Bennema
Foto: Kornelia Bakker

In samenwerking met De Drentse Zaak.


Meer over communicatieadvies, tekst, trainingen en workshops trouwceremonies of toespraken

Contact