Een jaar geleden startte de Hoogeveense Anja van Dalen haar eigen onderneming Sprekend Anja. Nu kijkt ze tevreden terug op een jaar dat haar meer bracht dan ze voor de start voor ogen had.

In een tijd dat ondernemers het advies krijgen zich vooral op één discipline of niche te richten, doet zij dat bewust niet. Ze is communicatieadviseur, tekstschrijver, trouwambtenaar en ceremoniespreker.

Communicatie als rode draad

“Ik hoor vaak van andere ondernemers dat ze vinden dat ik zoveel verschillende dingen doe. Dat lijkt misschien zo, maar voor mij is communicatie de rode draad in mijn werk. In de zakelijke setting gaat het vooral om strategie, advies, training en tekstschrijven en in de persoonlijke ceremonies gaat het om het vertalen en vertellen van dat wat ertoe doet voor een bruidspaar of voor nabestaanden. Bovendien zorgt het voor afwisseling in het werk en relativeert het enorm.”

Jarenlange ervaring

Voor Van Dalen gaat bij communicatie in de kern om betekenis geven, verbinden en iets in beweging zetten. Hierin neemt ze haar jarenlange ervaring mee die ze opdeed in verschillende branches, waaronder industrie, onderwijs, zorg en gemeenten. “Communicatie is een boeiend vak en ik blijf me daarin ontwikkelen. Ik lees dan ook veel vakinhoudelijke boeken en volg regelmatig cursussen om bij te blijven in het vak.”

Omgaan met emoties

In het eerste jaar kreeg van Dalen al mooie opdrachten: profileringsvraagstukken, communicatieadvies, communicatietrainingen, tekstschrijven, huwelijksvoltrekkingen en het spreken op uitvaarten. “Het spreken bij uitvaarten was nieuw voor mij. Ik wist dat ik het inhoudelijk wel zou kunnen, maar de tijd moest leren of ik kon omgaan met het verdriet van de nabestaanden. Gelukkig gaat dat goed en krijg ik warme reacties van nabestaanden over de inhoud en de manier waarop ik heb gesproken. Het klinkt cliché, maar het is echt dankbaar werk.”

Meer informatie over: communicatieadvies, tekstschrijven, huwelijksceremonies en ceremonieel spreken.

Contact