De Hoogeveensche Courant vraagt elke week iemand een dagboek bij te houden.
In de krant van 9 juli 2021 werd mijn dagboek geplaatst.
Ik schrijf regelmatig voor de krant, maar dan valt het niet op, omdat het persberichten voor klanten zijn.
Bijzonder om nu een pagina te mogen vullen waarin ik zelf centraal sta.
Hieronder vind je de tekst en krijg je een inkijkje in mijn dagelijks leven. 

Inwoners van de gemeente Hoogeveen geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Wat doen zij, wat houdt hen bezig? Deze week Anja van Dalen (53), die in Hoogeveen samenwoont met haar man Tjalling (55), dochter Daniela (23) en zoon Nathan (18). Anja is eigenaar van communicatieadviesbureau SprekendAnja. Ze is communicatieadviseur, tekstschrijver en geeft trainingen in communicatie, tekstschrijven en spreken in het openbaar. Dat laatste doet ze ook zelf als trouwambtenaar en uitvaartspreker. In haar vrije staat ze graag op de planken met de musicalgroep van Scala.

2 juli

Het is even wennen om over mezelf te schrijven, want meestal schrijf ik voor of over anderen. Het is vrijdag en kijk ik alvast naar de komende weken. In mijn werk zitten veel deadlines, waardoor ik strak moet plannen. Nog twee weken werken en dan hebben we vakantie. Op een paar dagen weg na, brengen we die tijd thuis door. Met kantoor aan huis moet je er goed op letten dat werk en privé niet door elkaar gaan lopen, want er is altijd wel iets te doen en voordat je het weet zit je weer ‘even’ achter je bureau. ’s Morgens kijk ik de gisteren geschreven websitetekst na en stuur het door naar de klant. Daarna maak ik een opzetje voor een andere website. Tussendoor zing ik het repertoire van het concert van morgenavond door. ’s Middags mag ik een huwelijk voltrekken bij op het strand bij Paviljoen Nijstad. ’s Avonds ga ik met Nathan winkelen. Hij heeft zijn havodiploma gehaald en maandagavond is het gala waarvoor hij een pak en nette schoenen nodig heeft.

3 juli

We wonen nu een half jaar in ons huis dat voorheen woonhuis en huisartsenpraktijk was. Er is nog veel werk te doen. Normaal gesproken is zaterdag een klusdag, maar Tjalling klust vandaag alleen. Ik ga met Nathan naar Assen, want hij heeft een Jansen-vaccin weten te bemachtigen. ’s Middags is de generale repetitie en ’s avonds het optreden met 12 leden van de Scala Musicalgroep. Het concert is buiten in de Beeldentuin van Theater de Tamboer. Genoten van het optreden en de sfeer. In september start de hele groep weer met een nieuwe productie: Shrek de Musical.

4 juli

Zondag vieren we alvast de verjaardag van Daniela met visite over de dag verdeeld. Minder mensen dan we gewend zijn, maar dat halen we wel weer in als corona voorbij is.

5 juli

Maandag is een gewone werkdag. De jarige jet heeft al vroeg afspraken, Nathan vult voor openingstijd vakken in de supermarkt, Tjalling gaan naar het werk en ik zit ook al vroeg achter mijn bureau. Ik schrijf de speech voor de huwelijksceremonie die op vrijdag staat gepland, rond websiteteksten af en start met het uitwerken een profileringsvraagstuk.

6 juli

Dinsdag gaat de wekker om 7.15 uur, de gebruikelijke tijd om op te staan. Tjalling zet koffie en voordat hij vertrekt drinken we samen een kopje. Na het nodige huishoudelijk werk, zit ik achter mijn bureau. ’s Middags heb ik een afspraak met een klant om communicatiewerkzaamheden door te spreken. Laat in de middag wordt eindelijk na een paar maanden wachten het kozijn geleverd dat het gat van 2 meter tussen de trainingsruimte en de gang moet dichtmaken. ’s Avonds gaan we naar RSG Wolfsbos voor de diploma-uitreiking. Fijn dat we dat moment live kunnen meemaken.

7 juli

Woensdag werk ik aan twee huwelijksceremonies die ik als zelfstandig trouwambtenaar ga uitvoeren in de provincies Groningen en Utrecht. De bruidsparen hebben mij als zelfstandig trouwambtenaar ingehuurd voor hun huwelijksceremonie. Bij deze huwelijken is er meer voorbereidingstijd. Ook kan ik vooraf meer mensen dan alleen het bruidspaar spreken. Via Teams en telefoon spreek ik de getuigen en een paar familieleden. In de middagpauze wandel ik met onze husky Max. Daarna ga ik naar de GGD voor m’n tweede vaccinatie.  ’s Avonds plaatsen we het raam- en deurkozijn dat gisteren is geleverd.

8 juli

Donderdag werk ik aan communicatieopdrachten en nieuwe groepstrainingen die ik na de zomervakantie ga geven. De mooie bedrijfsruimte met eigen ingang zijn onder andere de redenen geweest om te verhuizen. Jammer dat het ontvangen van groepen een hele tijd niet mogelijk was, maar verder heb ik zakelijk gelukkig geen last gehad van de coronacrisis. In die periode heb ik naast het uitvoeren van communicatie- en tekstopdrachten nog wel individuele trainingen kunnen geven. Morgen staat een huwelijk bij De Schildhoeve op de planning. Er zijn veel gasten bij, het bruidspaar komt aan met een door Friese paarden getrokken koets, bruid en bruidegom hebben geloften geschreven, er is live muziek en ik heb een mooie speech klaarliggen. In coronatijd is het trouwen gewoon doorgegaan, maar de ceremonies waren in klein gezelschap en daardoor intiem. Ook prachtig, maar na lange tijd is het geweldig dat een uitbundige ceremonie met veel gasten weer kan en mag. Het wordt vast een mooie, feestelijke afsluiting van de werkweek.

Meer blogs die over mijn werk en leven gaan:
Op verhaal komen
Voor mezelf beginnen: doen wat me op het lijf geschreven is
Hoe zou je nu trouwen?
Interview; Als ik het wil, moet ik het nu doen
Sprekend Anja beleeft veelzijdig eerste jaar

Foto: André Weima heeft de foto gemaakt tijdens het optreden op zaterdagavond 3 juli.