SprekendAnja trouwambtenaar
                                          Buiten trouwen Sprekend Anja – fotograaf Rick Marsman

Het levert altijd gespreksstof op als ik vertel dat ik trouwambtenaar ben. Net als bij elk ander beroep hebben mensen er een beeld bij. Vaak gevormd door hun eigen ervaringen of verhalen van anderen. ‘Oh, jij bent degene die alles zo leuk aan elkaar praat’ en ‘hoe word je dat?’

Natuurlijk komen dan ook de tenenkrommende verhalen voorbij over trouwambtenaren die altijd zo’n beetje dezelfde speech houden of meer over het monumentale stadhuis vertellen dan over het bruidspaar. Ik heb dan last van plaatsvervangende schaamte, want het is een geweldig vak en ik gun alle bruidsparen een ceremonie die om hen draait en waaraan ze met veel plezier terugdenken. Ik heb met mezelf afgesproken dat wanneer ik er geen plezier meer aan beleef of er te weinig tijd in kan steken dat ik ermee stop, want ik wil bruidsparen niet tekort doen. Dat moment is trouwens nog lang niet in zicht.

Beëdigd en benoemd

Dit jaar is het 12 jaar geleden dat ik bij de rechtbank in Assen werd beëdigd en een benoeming in Hoogeveen kreeg. Buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (BABS), zoals het officieel heet. Net als voor andere babsen in Nederland is deze functie een bijbaan. Gemiddeld sluit ik voor de gemeente één huwelijk of partnerschap per week, waarbij het vooral in het voorjaar en de zomer druk is. Daarnaast kunnen bruidsparen mij inhuren als zelfstandig trouwambtenaar in andere plaatsen. De benoeming daar is dan voor één dag.

Populair vak

Het vak is populair, ook onder bekende Nederlanders. Net als ik moesten zij solliciteren, een benoeming bij een gemeente krijgen en beëdigd worden door de rechtbank om zichzelf buitengewoon ambtenaar van de burgelijke stand te mogen noemen. Een presentator, acteur of artiest heeft het in zich om een verhaal te vertellen en mensen te vermaken. Het verschil daarbij is wel dat ze in een ceremonie ervoor moeten zorgen dat de aandacht naar het bruidspaar gaat en niet naar henzelf. Ik kan me niet voorstellen dat een bruidspaar het leuk vindt dat hun gasten in de rij staan om met een BN’er op de foto te gaan of een handtekening gaan vragen.

‘Ik gun alle bruidsparen een ceremonie
die om hen draait en waaraan ze met
veel plezier terugdenken

Gediplomeerd trouwambtenaar?

Zo af en toe zie ik op social media mensen trots vertellen dat ze gediplomeerd trouwambtenaar zijn, omdat ze een cursus of training hebben gevolgd. Vaak staat er dan ook een foto bij van een certificaat. Veel duimpjes en felicitaties onder het bericht en de indruk is gewekt dat de persoon in kwestie meteen aan de slag kan. Ik word er altijd een beetje treurig van, want er bestaat niet zoiets als een gediplomeerd trouwambtenaar. Om als BABS aan het werk te gaan heb je een beëdiging en benoeming nodig. Zorgen dat je weet wat het vak inhoud en ervoor zorgen dat je de vaardigheden onder de knie hebt, geeft je wel meer kansen bij een sollicitatie bij een gemeente. En als je het dan wordt, dan volgt beëdiging en benoeming. 

Trouwen is persoonlijk

Als communicatieadviseur geef ik ook al jaren workshops en trainingen over communicatie, tekstschrijven, presenteren en spreken in het openbaar. Het zijn vaardigheden die trouwambtenaren ook nodig hebben in hun werk. Het heeft me dan ook enorm geholpen om me te ontwikkelen tot de trouwambtenaar die ik nu ben. Toch is er een verschil, want bij het trouwen is het allemaal persoonlijker. Het gaat dan over het verhaal van twee unieke mensen. Het zijn unieke verhalen over het leven en de liefde. 

Achter elke voordeur een nieuw verhaal

Het vak als trouwambtenaar heeft me ook veel als mens gebracht. Ik heb mensen ontmoet die ik normaal gesproken niet had ontmoet en verhalen gehoord die ik anders niet had gehoord. Achter elke voordeur is een nieuw verhaal te vinden. Mijn taak is dan om goed te luisteren, door te vragen en begrijpen wat er tussen de regels door wordt gezegd, zodat de ceremonie helemaal bij het bruidspaar en hun gasten past.

Altijd blije mensen

Huwelijken zijn meestal vrolijke aangelegenheden. ‘Altijd, blije mensen’, wordt er vaak gedacht. En dat klopt meestal. Maar wanneer het niet zo is, dan blijft het mijn taak om het onvergetelijk mooi te maken; een intense belevenis die iedereen bij zal blijven. En mijzelf ook, want nog meer dan anders laten die momenten zien dat mensen trouwen écht een vak is. Hoe je trouwambtenaar wordt? Ik kan je in ieder geval vertellen dat er veel meer bij komt kijken dan alleen een beëdiging en een benoeming.

Anja van Dalen

Meer over: mij als trouwambtenaar, trouwceremonies en trainingen voor trouwambtenaren.

Lees ook mijn andere blogs over trouwen:
Wie trouwt er nog tegenwoordig?
Verrassingshuwelijk
Op verhaal komen