Als mensen weten dat ik babs (buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand) ben, dan krijg ik regelmatig de reactie: Dat lijkt me ook zo leuk om te doen! En dat is het ook. Je zou denken dat er na 15 jaar wellicht de lol er wel af is, maar niets is minder waar. Ik beleef er nog steeds heel veel plezier aan om bij te dragen aan een van de mooiste dagen van koppels.

Het vak is in trek, want steeds meer mensen willen trouwambtenaar worden. Nu is het goed om te weten dat trouwen iets wettelijks is. En als je mensen trouwt dat je daarvoor in dienst moet zijn van een Nederlandse gemeente en beëdigd moet zijn door de rechtbank. Daarnaast zijn er ceremoniesprekers die een ceremonie leiden, maar daarin geen wettelijke zaken regelen. Het huwelijk is dan al voltrokken en de ceremonie kan ingevuld worden zoals mensen dat willen. Net zoals dat gaat bij een huwelijksbevestiging in de kerk.

Zelfstandig trouwambtenaar

Als babs werk je voor een gemeente en sommige babsen werken ook zelfstandig. Ze voltrekken dan ook huwelijken voor andere gemeenten. Hiervoor moeten ze hun beëdiging en benoeming laten zien en worden ze door de andere gemeente benoemd voor 1 dag. Die gemeente betaalt deze babs dan niet voor het werk, dat doet het bruidspaar.

Hoofdelijk aansprakelijk

Een babs verzorgt meer dan alleen het ‘leuke praatje’ bij een huwelijk. Er komt veel meer bij kijken. Wist je bijvoorbeeld dat een babs hoofdelijk aansprakelijk in zijn of haar werk? Je moet dus goed weten hoe het wettelijk in elkaar zit en wat je aan het doen bent. En natuurlijk zorg je ervoor dat de ceremonie mooi is en past bij het bruidspaar. Als trouwambtenaar in dienst van een gemeente trouw je elk koppel dat je wordt toegewezen, want trouwen is een recht. Je moet dus ook met veel verschillende mensen, achtergronden, culturen, situaties en verwachtingen om kunnen gaan.

Weten wat je doet

Om als babs het beste te kunnen geven is het belangrijk dat je het werk vanuit een intrinsieke motivatie doet en goed weet wat je aan het doen bent. Daarom heb ik een training ontwikkeld voor startende trouwambtenaren of mensen die de ambitie hebben trouwambtenaar te worden. Daarnaast geef ik trouwambtenaren die al langer in het vak zitten – bijvoorbeeld bij een gemeente of babsenvereniging – workshops en trainingen, de ene keer inhoudelijk en een andere keer creatief.

Meer kennis, minder zenuwen en meer plezier

Ik geef trainingen op locatie en in mijn eigen trainingsruimte in Hoogeveen. In het land gaat het meestal om ervaren babsen en in Hoogeveen zijn het vooral startende trouwambtenaren, ceremoniesprekers, mensen met een benoeming voor 1 dag of mensen die willen weten of het echt iets voor hen is. De training voor startende trouwambtenaren biedt houvast voor een goede start: meer kennis, minder zenuwen en meer plezier. Fijn voor de trouwambtenaar èn het bruidspaar!

Aanbevelingen

In 2022 kon ik weer volop trainingen geven. Over de trainingen voor startende trouwambtenaren kreeg ik van Tineke en Menno een review. Die vind je  hieronder.

Aanbeveling van Tineke

Ik heb een training gevolgd bij Anja als beginnend trouwambtenaar. Met een paar bruiloften op de planning voelde ik de spanning, deed ik het allemaal wel goed genoeg? Hoe zorg ik voor een kalme uitstraling? En hoe creëer ik een diepgaand verhaal? Het is toch een hele verantwoordelijkheid!

De 3 uur durende autorit vanuit de randstad was het helemaal waard. De hele dag werd ik ondergedompeld met allemaal handige trucs, originele ideeën, goede richtlijnen voor storytelling en zelfs een stukje ademhalingstraining. Einde van de dag vertrok ik met veel bruilofinspiratie en goede moed richting huis. 

De informatie die je ontvangt is heel praktisch en makkelijk toepasbaar. Anja kan goed luisteren en beweegt mee met wat je nodig hebt qua ontwikkeling. Je kunt merken dat ze veel passie heeft voor haar vak en dat ze met veel ervaring spreekt. Voor ieder scenario of voorbeeld heeft ze een goede oplossing.

Tineke Verbraeken


Aanbeveling van Menno

Ik heb de training startende trouwambtenaar gevolgd bij Anja van Dalen. Dat was een hele leuke en goede ervaring. Nadat ik, zeer vereerd, gevraagd was bij een trouwerij van vriend op te treden als BABS, stond ik toch wel voor een uitdaging. In mijn werk moet ik wel vaker een verhaal vertellen en iets zeggen bij een gelegenheid dat is prima maar dit is wel andere koek. Op mijn zoektocht naar informatie kwam ik op de cursus van Anja. Al snel was ik er over uit dat dit wat voor mij was. De combinatie van de ´technische´ achtergrond gecombineerd met inspiratie hoe je er een leuke en onvergetelijke ceremonie van kan maken waren voor mij een perfecte combinatie.

Dus die zaterdagochtend vol verwachting getogen naar Hoogeveen en dat is vanuit Zuidlaren een kleine 45 minuten en zeker goed te doen. Daar werd ik door Anja ontvangen in een hele nette cursusruimte met koffie. Helemaal prima. Als snel sloten de overige cursisten aan en gingen we aan de slag.

Wat was dat zowel leerzaam als leuk, een hele prettige afwisseling van theorie en toegankelijke praktische oefeningen. Veel ruimte voor vragen en de nodige ondersteunde anekdotes. Neem dus altijd een extra zwarte pen mee voor als er een pen in het water valt! De dag vloog voorbij en voor mij kwamen al mijn vragen wel aan bod en ook de ondersteunde informatie is overzichtelijk en praktisch toepasbaar. Kortom de dag gaf mij veel vertrouwen dat ik mijn eerste ceremonie kon voorbereiden.

Tijdens de verdere voorbereiding later kwamen toch nog wat vragen op. Ook daarmee kon ik heel makkelijk bij Anja terecht. En dan is het echt prettig dat je snel en de juiste antwoorden kan krijgen. Ook dat ging helemaal prima.  Kortom, ik kijk terug op een hele leuke en informatieve cursus van een uitstekende kwaliteit. Tel daarbij op een hele prettige nazorg dat maakt dat ik de training ´Startende Trouwambtenaar` van Anja alleen maar van harte kan aanbevelen.

Menno Bekker


Meer weten of meedoen?

Misschien ben jij iemand die graag babs wil worden, gevraagd door vrienden of familie om babs voor 1 dag te zijn of net begonnen als babs of ceremoniespreker. Dan is de training startende trouwambtenaar  iets voor jou.
Misschien ben je iemand die al langer in het vak zit en graag aan de slag wil met onderdelen van de ceremonie. Ook daar kan ik je bij helpen met een training op maat, individueel of samen met andere babsen. Wil je meer weten over een training of een keer deelnemen? Neem dan – uiteraard vrijblijvend – contact met me op!

Meer blogs lezen over trouwen of onderdelen van het werk:

Wie trouwt er nog tegenwoordig?

Verrassingshuwelijk

Hoe word je trouwambtenaar?

Op afstand de beste speech of presentatie

 

Meer informatie over de trainingen voor trouwambtenaren